Varje år besöker tusentals personer bilmässor runt om i landet. Besökarna är från olika platser och de är i blandade åldrar. Majoriteten av besökarna är män men det finns också kvinnliga besökare. Men vad bör man ha koll på när man ska besöka en bilmässa eller motormässa?

Viktigt att tänka på

När man besöker en motormässa bör man tänka på att inte peta på eller vidröra bilarna utan att först kolla med ägaren om det är okej. Det är inte accepterat att gå igenom avspärrningar för att provsitta bilar eller för att ta bilder på dem. Att fotografera utanför avspärrningen brukar dock vara helt okej. Om man får sitta i bilen gäller det också att visa hänsyn. Man bör inte sitta för länge och man bör också se upp med saker som kan förstöra eller skada bilen.

Får man provköra bilarna?

På vissa motormässor kan det förekomma att man får åka med i eller rent av provköra en eller flera bilar. Det är dock inte alla som får köra. Det kan krävas att man haft körkort en viss tid och en hel del annat. Om man får provköra en bil kan det också vara klokt att tänka på att man kan få betala en hög ersättning till bilägaren om något skulle ske under körningen.

Ta med sig barn på en bilmässa

Om man har väldigt små barn kan det vara olämpligt att ta med sig dem på en bilmässa. Där kan det till exempel förekomma höga ljud, musik och mycket folk. Har man barn med sig måste man se till att de inte är i vägen för andra och de får inte heller springa runt vind för våg.

Boende och mat

På de allra flesta motormässor finns det flera olika sorters mat att köpa. Man kan i regel också bo på hotell eller camping i närheten av mässorna.