Varje år anordnas det flera bilutställningar i Sverige. Man kan både besöka utställningen för att titta på andra bilar, och för att ställa ut sin egen bil. Men hur går det egentligen till att ställa ut en egen bil?

Olika typer av bilutställningar

Bilutställningar finns i flera olika varianter. På vissa av dem ställs sportbilar ut, på andra är det vanliga personbilar, och ibland gäller utställningen vintagebilar. På de allra flesta bilutställningar ställer man bara upp bilarna och så får besökarna titta på dem. Om bilen har en speciell motor kan man också öppna upp huven för att visa den.

Göra bilen i ordning för utställning

Det är klokt att göra bilen i ordning innan utställningen. Det kan till exempel löna sig att tvätta bilen lite med noggrant än vad man brukar göra. Om man har möjlighet kan man också köpa in finare fälgar och satsa lite mer på bilens inredning.

Att köpa en utställningsbil

En utställningsbil kan kosta en hel del pengar att köpa in. Ibland kan det dock vara så att man stöter på bilar som inte är i så fint skick. Om man är beredd att lägga ner lite mer arbete på bilen och om man har en del kunskaper om motorer och styling kan man få bilen till en lägre summa än om bilen är färdig att ställa ut. Man får dock räkna med att det tar lite tid att få bilen i ordning.

Måste bilen gå att köra?

När det gäller bilutställningar finns det ofta inte något krav på att bilen ska gå att köra. Man måste dock få bilen till den plats den ska ställas ut på men det går i regel att ordna genom att använda en biltransportkärra. Dock brukar det bara ett stort plus om det faktiskt finns möjlighet att höra hur bilen låter.