Även om det ordnas en hel del motormässor i Sverige varje år kan det trots allt vara roligt att som inbiten fordonsfantast, besöka en eller annan mässa i andra länder. Men hur går man till väga om man hittar saker man gillar på mässan och hur skiljer sig en utländsk motormässa från en svensk sådan?

Import och export av bilar

Om man finner en bil man gillar som är till salu vill man mest troligt ha med sig den hem till Sverige. En bil kan inte bara packas ihop och läggas i en väska utan importen är betydligt mer krånglig. Det kan vara bra att ta hjälp av någon som tidigare importerat och exporterat bilar så att man vet att allt går rätt till. Det är en hel del pappersarbete som ska skrivas och dessutom måste man få hem bilen. Ibland kan det gå att köra den hem, andra gånger ska den transporteras på båtar, tåg eller i flygplan. Dessutom kostar det en del pengar att både importera och att exportera bilar.

Får man ta med sig bildelar?

Om man köper mindre bildelar på en motormässa får man i regel ta med sig dem till Sverige. Om bildelen är liten kan den kanske åka i resväskan, men om den är större kan man få frakta den på annat sätt. Det kan dock vara klokt att ha koll på delens värde. Ibland kan man nämligen behöva betala skatt och tull på bildelar som är värda mer än ett visst belopp.

Vad skiljer mässorna åt?

En utländsk mässa har i regel med en hel del andra bilar än vad de svenska mässorna har. Om man själv äger eller gillar ett utländskt bilmärke kan det därför vara klokt att besöka de mässorna. Det gäller speciellt om man letar efter vissa udda bildelar. Dessutom finns det ofta fler delar att köpa direkt på mässorna i utlandet. I Sverige får man många gånger bara göra en beställning på mässan.